1_szakmaink_start.jpg2_acs.jpg3_csoszerelo.jpg4_epuletgepesz.jpg5_festo.jpg6_grafikus.jpg7_hegeszto.jpg8_irodaititkar.jpg91_központi.jpg92_szarazepito.jpg9_komuves.jpgkep-01.jpgkep-02.jpgmm_03.jpgszja-v3.jpg

„Menő Menzák” - Zöldségszobrászat

Mosolygós egészség – egészséges étkezést népszerűsítő programok a Deákban
EFOP-1.8.5-17-2017-00035

Zöldségszobrászat

Faragható zöldségekből szobrok készítése, faragása

Időpont: 2018. szeptember 5.

Helyszín: rajzterem

A szakkörön 22 tanuló vett részt. A diákok között szép számmal voltak lányok is, akik a faragás során a konyhai tapasztalataikat is felhasználva ügyesen bántak az eszközökkel. A faragható zöldségek széles palettája várta a gyerekeket: sárgarépa, karalábé, krumpli, cukkini, csillagtök. A faragáshoz késeket, papírvágó sniccereket használtak.

A nagy kedvvel dolgozó fiataloknak az elején gondot okozott, az egy már létező zöldségformából valami egészen mást létrehozni, különösen egy olyan valamit, ami nem ehető. A diákokat erősen befolyásolta a szép zöldségek színe. Sok virág született a narancssárga répából, gazdag formavilággal: rózsa, tulipán, és különböző kosborfélék, de még cserepes növény is.

A nagyobb kerekebb formákból emberi figurák születtek szép számmal, több-kevesebb sikerrel, hiszen a tökfélék belső szerkezete lágyabb volt, esetenként magokkal is találkoztak. Ennek ellenére a közönség rácsodálkozott az ötletes megoldásokra.

A forma kitalálásakor a részt vevők felhasználták a zöldségek valódi formáját. Egy-egy alkotás megszületésénél a forma adottságait kihasználva születtek meg a tervek.

A faragás során egy, két karcoláson kívül nagyobb baleset nem történt, annak ellenére, hogy az eszközzel még egyikőjük sem faragott.

A munka során kiderült, hogy a résztvevők közül sokan segítenek otthon a főzésben.

A zöldségeket a gyerekek ismerték, valamennyivel találkoztak már otthon, fogyasztják is, ami a legfontosabb az egészségük szempontjából.

Kovács Gabriella

programfelelős